ÖZGENÇ:Trabzon-Gümüşhane Yaylalar Arası Bağlantı Yolu Engelleniyor

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Trabzon'un Araklı ilçesi Ortakıran Yaylası ile Gümüşhane'ye bağlı Alçakdere Yaylası'na bağlantı yolu yapılmasının kimseye zararı olmadığı gibi vatandaşa ve yayla turizmine faydası olacağını söyledi.

Özgenç, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Ortakıran Yaylası ile Alçakdere Yaylası bağlantı yolunun 2010-2011 yılı programına alınmasına rağmen, rant peşinde koşanların, Hazine arazisini sahiplenmeye çalışanların engel çıkarması yüzünden yolun yapımına başlanamadığını ileri sürdü.

Etüt projeleri yapılmış, koordinatları çizilmiş ve programa alınmış olan projenin geçeceği yolun Hazine'ye ait mera arazisi olduğunu belirten Özgenç,

"Kamu yararına olacak bu bağlantı yolunun yapım çalışmaları 'birileri istemiyor' diye durdurulmamalı. Devlet kendi arazisine sahip çıkmalı ve vatandaşın yolu yapılmalı. Mera arazileri, 'dağlar bizimdir' diyenlerin keyfiyetine bırakılmamalı" dedi.

Özgenç, bağlantı yolunun yapılması halinde Bayburt ve Uzungöl bağlantısına ulaşımın sağlanmasıyla çok önemli bir yol olacağını belirterek, "Bu projenin hayata geçebilmesi için bir süre önce KOBİDER olarak Gümüşhane Valiliğine ve İl Özel İdaresine ziyarette bulunduk. Kamu yararına olan bu çalışmamız yetkililerce uygun görüldü, lakin ödenek olmadığı belirtildi. Daha sonra bu konuyu makamında ziyaret ettiğimiz dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'e sunmuştuk. Kendisi projenin incelenmesini ve yapılması yönünde talimat vermişti" diye konuştu.

Bu girişimleri üzerine Trabzon İl Özel idaresi'nin çalışma başlattığını anlatan Özgenç, "Her şey hazır olmasına rağmen, çalışmalar başlatılacakken Akçakdere Yaylası'na mensup bazı kişilerin, yetkili makamlara 'nizalı bir durum var' şeklinde yaptıkları müracaat ile yol çalışmasının engellenmesine sebep olunmuştur. Türkiye, Kıbrıs Rum kesimine elektrik verirken, aynı ülkenin insanları birbirlerine yol vermiyor. Böyle bağnaz bir anlayış olabilir mi-" dedi.

Özgenç, Türkiye'nin doğu-batı, kuzey-güney ayrımı yapmaksızın sınır komşularıyla sıfır sorun politikası ile münasebetlerini her geçen gün daha da geliştirdiğini, Gümüşhane ilinin Trabzon'a komşu olan köylülerin yol yapımına engel olmalarının anlaşılmaz bir durum olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Devlet arazisinin kendilerine ait olduğunu iddia eden ve buradan çıkar elde etmek isteyen kişilerce yapılması planlanan yol projesi engellenmektedir. Arazinin kendi köylerine ait olduğuna dair iddiada bulunan Akçakdere'de bulunan bazı kişilerin valiliğe tehdit içerikli dilekçe vermesi sonucunda yol yapımına başlanamamaktadır. Projesi hazır olan çalışma kimsenin bağından ve bahçesinden geçmediği gibi tamamen hazineye ait arazi üzerinden yapılacaktır."

Devletin, söz konusu araziyi, kamu yararına olduğu için yol yapımına açması gerektiğini savunan Özgenç, şunları kaydetti:

"İhtiyaç olan bu yolun yapımı için vatandaşları yasa dışı yollara itmemeli. Hazine arazisi üzerinden rant elde etmeye çalışanlar, Valiliğe 'bu yol bizim rızamız dışında yapılmaktadır' gibi alakasız dilekçeler verip, yolu yaptırmamaya çalışmaktadırlar. Bu yaylalara bağlantı yolu yapılmasının kimseye zararı olmadığı gibi vatandaşa ve yayla turizmine faydası olacaktır. Bu arazi üzerinden rant elde etmek isteyenlere itibar edilmemelidir. Bu yola başvuranların verdikleri dilekçeler projenin gecikmesine neden olmaktadır