KOBİDER/ÖZGENÇ: KOSGEB kredi desteği için başvuru süresi uzatılmalı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, KOSGEB’in 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği “ne kurumun sitesinin yaşanan yoğunluk nedeniyle açılmamasından dolayı başvuramamış esnaf ve KOBİ’ler için başvuru süresi muhakkak uzatılmalı. 19 Aralık günü başlayan 3 gün süren başvurular bu gece saat 24:00 de bitiyor.

KOSGEB’in piyasayı rahatlatmak amacıyla binlerce KOBİ’ye İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği" adı altında 50 bin liraya kadar faizsiz kredi verileceğini açıklaması KOBİ’lerin ilgili müdürlüklere ve bankalara akın etmesine neden oldu.

Faizsiz kredi desteği açıklamasıyla sevinen KOBİ’ler karşılarına çıkan bir takım bürokratik sorunların yanı sıra başvuru yapılabilmesi için veri tabanına bilgi giriş sistemine girilemediğinden ötürü başvuru işlemi gerçekleştirilemiyor.

Esnaf ve KOBİ’ler istenilen belgeleri hazırlamak ve KOSGEB’in veri tabanına gerekli bilgileri girmek istediklerinde, sistemin yoğunluktan dolayı çalışmaması çalışsa dahi aksak çalışması veri girişine engel olmaktadır. Nitekim KOSGEB’in sitesine gündüz giremeyenler gecenin geç saatlerinde uykularından feragat edenlerin bazıları ancak girebilmekteler.

Ayrıca başvuru yetiştiremeyen, KOSGEB beyannamesinde gerekli olan bazı bilgilerin faaliyet kodu olan NACE kodunda yaşadıkları olumsuzluklar ve evrak noksanlığı nedeniyle esnaf ve KOBİ’ler sorunlar yaşamaktadırlar.

KOBİ'lere 50 bin liralık "İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği" açıklamasına sevinen çok sayıda KOBİ’nin hevesi kursağında kaldı. Bu yoğunluk karşısında yeteri kadar başvurunun yapılabilmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin faydalanması adına süre kesinlikle uzatılmalıdır.

Kredi oranı iyi ama sayı devede kulak! Bir kova suyun bir mahalleye verilmesi gibi bir şey..

Devlet 2017 yılında reel sektörün desteklenmesi ve istihdamın arttırılması adına birçok reformlar yapıyor. Biz KOBİDER olarak bunların bilincindeyiz. Yapılması planlanan bu reformların en başında darda olan esnaf ve KOBİ’ye 3 yıl faizsiz ilk 12 ay hiç ödemesiz 50 bin TL kredi imkanları gelmektedir. 15 bin işletmeye verilecek kredi desteği için yaklaşık 300 bin başvuru yapıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca 15 bin sayısı çok azdır. 3 milyonu aşkın KOBİ’nin bulunduğu ülkede, çoğu mikro ölçekli olan ve cansuyuna ihtiyaç duyan 15 bin KOBİ’ye destek verilecek olması, bir kova suyun bir mahalleye verilmesi gibi bir şey..

Zira ülkemizde yaşanan iç ve dış destekli bazı olumsuzlukları etkisiyle yaşanan ekonomik gelişmeler sebebiyle esnaflarımızın krediye olan ihtiyacı beklentinin çok üzerinde. KOBİ’lerimizin sıkıntılarının giderilebilmesi ve bu avantajlı krediden faydalanabilmeli adına hem sürenin uzatılması hem de kredi verilecek olan 15 bin KOBİ sayısının artırılması ekonomiye hareketlilik ve canlılık kazandıracaktır.

KOSGEB kredisi esnaf Odaları ve Birliklerin işine yaradı!

Bu destekten yararlanmanın ilk şartı KOSGEB veri tabanına kayıtlı beyannamelerin güncelliği gelmektedir. Esnaf ve sanatkârlar KOSGEB kredisinden yararlanabilmek için faaliyette bulundukları il de kurulu bulunan esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüğüne kayıt olmak zorundadırlar. Sicil ve oda kaydı yaptırmadan mesleki faaliyette bulunma imkânı yoktur.

Haliyle KOSGEB’in "İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği"nden yararlanmak isteyen esnaf ve KOBİ’ler zorunlu olan sicil kaydını yaptırabilmek için Oda ve Birliklere kayıt oldular. 15 bin KOBİ’nin faydalanabileceği krediye 300 bini aşkın kişi başvuruda bulundu. KOSGEB kredisi yüzünden “Ya çıkarsa” misali başvuruda bulunan esnaf ve KOBİ’ler den dolayı kayıt olan esnafların ödedikleri ücretler Oda ve birliklerin işine yaradı.